Ce sunt cutremurele? Unde și de ce au loc? Care sunt efectele lor? Ce pot face pentru a mă proteja? În această secțiune poți găsi răspunsuri obiective, verificate științific, la astfel de întrebări precum și multe alte informații relevante. Totul într-o formă ușor de inteles și descoperit. Datorită faptului că expoziția MOBEE nu are loc pentru toate informațiile despre cutremure, aici poți găsi multe resurse suplimentare din domeniul seismologiei și științelor pământului, precum și link-uri catre resurse utile.

Ce face Pământul să se cutremure? Descoperă în această secțiune posibilele cauze naturale dar și antropice ce pot sta la baza producerii cutremurelor.

Epicentru, hipocentru, undă seismică, magnitudine, intensitate – ce reprezinta toți acești termeni? Acestea sunt caracteristicile cutremurelor și ne ajută să înțelegem proprietățile lor. Decoperă prin această secțiune care este modul in care se pot clasifica si diferentia cutremurele.

Pagubele şi pierderile de vieţi omeneşti nu se datorează, în mod direct, undelor seismice; în schimb, efectele mișcării solului asupra mediului natural și construit provoacă aceste dezastre. Află de ce și descoperă ce putem face pentru a reduce vulnerabilitatea și riscul seismic.

Risc = Hazard × Vulnerabilitate × Expunere

În această secţiune vor fi prezentate schematizat mai multe măsuri esențiale de pregătire la cutremur. Pentru a vă testa cunoștințele puteți apela și la aplicația QUIZZ: CUM TE-AI COMPORTA IN CAZ DE CUTREMUR? și la QUIZZ-ul CÂT DE PREGĂTIT EȘTI ÎN CAZ DE CUTREMUR?

Linkuri utile

Site-uri din România

infp.ro – site-ul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, institut cu rol oficial în monitorizarea activității seismice de pe teritoriul României și determinarea parametrilor cutremurelor, precum si cu activitate în cercetare legată de domeniul Fizicii Pământului, în general, și al seismologiei, în principal.

amccrs.pmb.ro - Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic. Aici poate fi găsită și lista oficială a imobilelor expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic.

Bucureștiul Pregătit - Fondul de finanțare în domeniul reducerii riscului seismic al Fundației Comunitare București.

cutremur.net – site independent cu stiri de ultima ora, informatii si discutii pe forum referitoare la dezastrele naturale ce pot avea loc in Romania.

dsu.ro - site-ul Departamentului pentru Situații de Urgență; aplicația DSU pentru Android și iOS poate fi instalată aici.

earthbot.ro - site partener INFP prin intermediul căruia vă puteți conecta la canale de notificare despre cutremurele din România.

encipedia.org – Enciclopedie în Ingineria Civilă; site-ul conține informații utile despre evaluarea și proiectarea clădirilor rezistente la cutremur.

fiipregatit.ro - Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență a Departamentului pentru Situații de Urgență.

igsu.ro – site-ul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență; conține și secțiunea de informare preventivă, cu sfaturi utilie despre măsurile de prevenire și protecție în perspectiva cutremurelor.

inforisx - Informații privind riscul seismic din România, elaborate de către URBAN-INCERC și UTCB.

lista experților tehnici autorizați de către MLPDA - inclusiv în domeniul seismic

nutremurlacutremur.ro – Campania națională de informare și pregătire a populației la cutremure.

Re:Rise - Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic

ROEDUSEIS – Platforma Rețelei Seismice Educaționale din România; site-ul conține broșuri, caiete de lucru, fișe educaționale, date seismice gratuite, utile în activități legate de cutremure.

RO-RISK - pagina proiectului "Evaluarea riscurilor de dezastre la nivel național", coordonat de către IGSU.

seismic-alert.ro - proiect dedicat conștientizării riscului seismic în București.