Cutremurul de pe 10 noiembrie 1940 din zona Vrancea a reprezentat un prim semnal de alarmă cu privire la vulnerabilitatea seismică a clădirilor din România. El a fost cel mai puternic din secolul XX din România (magnitudine-moment 7.7, adâncime de 150 km, ora producerii 03:39 duminica), ducând la:

  • aproximativ 593 morți și 1271 răniți la nivel național, din care 140 morți și 300 de răniți în București la prăbușirea blocului Carlton;
  • prima prăbușire din Europa a unui bloc înalt din beton armat - Blocul Carlton din București (finalizat în 1936);
  • avarierea unui număr mare de clădiri din apropierea epicentrului (în Panciu, Mărășești, Focșani, Bârlad, Adjud de exemplu).
De asemenea, acest cutremur a avariat sever multe clădiri înalte din București care, nefiind reparate corespunzător, s-au prăbușit la cutremurul din 1977 (exemple: Blocul Casata sau Scala).
 
Lecțiile cutremurului din 1940 au fost parțial uitate.  Pentru a vi le reaminti, vă invităm să citiți importanta lucrare scrisă de Aurel Beleș în 1941 cu privire la efectele cutremurului din 1940: „Cutremurul și construcțiile”, disponibilă pe site-ul proiectului nostru partener - Pre-Quake, dar și să consultați pagina dedicată de pe MOBEE. Și de asemenea vă reamintim că nu trebuie să amânați efortul de pregătire la cutremur, din moment ce acesta este inevitabil și impredictibil pentru zona Vrancea, dar și pentru alte zone crustale. Site-ul MOBEE vă stă la dispoziție cu multe resurse utile în acest efort.

În perioada 26 februarie - 4 martie 2020 are loc seria de evenimente dedicate Zilelor Protecției Civile, în cadrul cărora veți putea vedea și expoziția noastră, la Biblioteca Națională a României, precum și lua parte la Turul Ghidat „Bucureștii și Cutremurele” (pe 28, 29 februarie și 4 martie, începând cu ora 17:00, cu plecare din Piața Universității).

Download PDF

Pe 25 Mai 2019 vă invităm la ParkLake Shopping Center (București) pentru a lua parte la Astrofest. Vom fi și noi acolo, atât cu macheta 3D a Globului, proaspăt pictată, cât și cu aplicațiile interactive MOBEE și noi aplicații cu privire la Misiunea InSight Mars, în cadrul căruia un seismometru a fost amplasat în premieră pe Planeta Marte.

Astrofest

Pe 4 martie 2019 se împlinesc 42 de ani de la cutremurul din 1977, care a produs cele mai mari pagube pe teritoriul României. Nu dorim ca acea zi să fie uitată, dar la fel de mult nu dorim ca ea să se repete.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) vă invită, alături de co-organizatori și parteneri, să participați la o serie de evenimente dedicate conștientizării și măsurilor concrete de reducere a riscului seismic din România, sub egida: O zi despre cutremure: perspective de reducere a riscului seismic.

Expoziția Mobilă despre Cutremure va putea fi vizitată la Biblioteca Națională a României, în perioada 4 - 15 martie 2019!

Mai multe detalii aici și pe pagina de Facebook a evenimentului.

O zi despre cutremure short

SDW18 banner

STEM Discovery Week 2018 is a joint international initiative that invites projects, organisations and schools across Europe and around the world, to celebrate careers and studies in the fields of Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM). The tagline for this year’s campaign “say yes to STEM” describes the partners’ open-minded and dedicated support to STEM subjects at school, as well as wide-ranging collaboration among stakeholders in the area.

Suntem curioși - cum percepi cutremurele, ce ai vrea să știi despre ele și cum? Ajută-ne, ca să înțelegem cum să te ajutăm. Am pregătit un scurt chestionar pentru tine - Tu și Cutremurele.

Vrei să îți evaluezi nivelul de pregătire în caz de cutremur? Am pregătit un scurt test pentru tine - Cât de pregătit ești în caz de cutremur

Toate acestea ne vor ajuta să înțelegem mult mai bine care este nivelul de pregătire al populației cu privire la cutremure; și ne vor ajuta să avem și un impact mai mare.Între 3 - 18 noiembrie 2017, Expoziția Mobilă despre Cutremure (MOBEE) se află la Biblioteca Națională a României, în Buzunarul Doi de la parter (aproape de intrarea dinspre Bd. Mircea Vodă) - planul bibliotecii poate fi vizualizat aici. Intrarea este liberă.

Vă invităm pe 29 septembrie 2017 (vineri), între orele 15 - 22 la Muzeul Național de Geologie din București, pentru a lua parte la Bucharest Science Festival, precum și pe 30 septembrie - 1 octombrie 2017 la Biblioteca Națională a României, pentru a lua parte la Sci+Fi Fest. O mare parte din Expoziția Mobilă despre Cutremure (MOBEE) va fi la ambele evenimente: exponatele, machetele, displayurile cu aplicații, panourile printate, dar și mai important - cercetătorii INFP (Institutul Național pentru Fizica Pământului), care vă așteaptă cu activități practice și răspunsuri la întrebări legate de cutremure. Printre activitățile propuse enumerăm: Provoacă propriul tău cutremur și Construiește o clădire care să reziste la cutremur.

Alături de MOBEE și INFP, și celelalte institute de cercetare de pe Platforma Măgurele vor participa cu sesiuni de prezentări, experimente și demonstrații practice de mare interes. Printre acestea enumerăm Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”/ELI Nuclear Physics, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul de Științe Spațiale și Institutul de Fizică Atomică, Facultatea de Fizica a Universității din București.

În perioada 11-14 iulie vă așteptăm la Delfinariul din Constanța atât pentru a vedea minunatele mamifere, cât si pentru a vă informa cu privire la cutremure. Un mix interesant, nu? Oare ce au în comun cele două? Veniți să aflați. Programul de vizitare corespunde cu cel al Delfinariului, iar intrarea la expoziție nu se plătește separat.

Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Măgurele (INCDFP) organizează, în colaborare cu Facultatea de Știința si Ingineria Mediului a Universității Babeș-Bolyai, în perioada 20 – 25 mai 2017, Expoziția Mobilă despre Cutremure – MOBEE.

Evenimentul se va desfășura în holul sediului Facultății de Știința și Ingineria Mediului (str. Fântânele, nr. 30, Cluj-Napoca) după următorul program:

20 mai 2017 – orele 18.00 – 24.00 (în cadrul evenimentului european Noaptea Muzeelor)

22–25 mai 2017 – orele 12.00 – 18.00

Intrarea este liberă.

După cum vedeți, pe site-ul MOBEE a fost adăugată o nouă secțiune de mare interes: „Despre cutremurele din România”.

Titlul spune totul; important este că aici puteți găsi hărți interactive despre cutremure și efectele lor, galerii foto și video cu privire la efectele cutremurelor (din 1940 și 1977), informații relevante și verificate și multe alte materiale utile, ce poate că nu au fost până acum prezentate așa cum trebuia. În 2017 comemorăm 40 de ani de la cel mai distructiv cutremur din istoria României (cel din 4 martie 1977). Vedeți aici ce s-a întâmplat atunci; este greu de estimat ce efecte ar putea avea un cutremur similar în zilele noastre, însă câteva indicii sunt menționate în secțiunea „În așteptarea următorului cutremur”

După prima lună de completare a chestionarului MOBEE se conturează deja ce trebuie să facem pentru a veni în întâmpinarea așteptărilor publicului.

Orice soluție trebuie să se potrivească unei nevoi. În cazul MOBEE, nevoia este cea de informare a publicului larg asupra CUTREMURELOR și efectelor provocate, dar și de cunoaștere a modului în care putem să ne protejăm înainte și să ne comportăm după un astfel de dezastru natural! De aceea un prim pas în proiectul nostru a fost de a certifica această nevoie, dând astfel un sens demersului nostru.

Interviu cu directorul proiectului, dl. Dragoş Tătaru

Prima știre, primul interviu. Pentru că știe cel mai bine ce presupune noul proiect MOBEE – Expoziția Mobilă despre Cutremure, am ținut să adresăm câteva întrebări de interes general directorului acestuia, Dr. Ing. Dragoș Tătaru, cercetător științific în cadrul Institutului Național de Cercetare - dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).