2023 03 04 Tur ghidat Bucurestii si Cutremurele

Turul ghidat Bucureștii și Cutremurele - 4 și 5 martie 2023

Cutremurul vrâncean din 4 martie 1977 (magnitudine 7,4 Mw, 94 km adâncime) a provocat cele mai mari pierderi seismice din istoria României. 90% dintre victime au fost în București, în principal din cauza prăbușirii parțiale sau totale a 32 de clădiri. Unde erau acestea? De ce s-au prăbușit? Ce schimbări a produs cutremurul? Orașul este în continuare plin de clădiri vulnerabile seismic - le vom vedea pe câteva dintre ele. Ce soluții există pentru punerea acestora în siguranță? Cât de mare este nivelul actual al riscului seismic și ce se face sau nu pentru reducerea acestuia? Ce învățăm de pe urma cutremurelor recente din Turcia sau din zona Târgu Jiu?

Alătură-te unui tur special, pentru a primi răspunsuri pertinente la aceste întrebări, a vedea orașul dintr-o nouă perspectivă și a fi mai #pregatitlacutremur.

Afis tur ghidat

Cutremurul vrâncean din 10 noiembrie 1940 (magnitudine 7,7 Mw, 150 km adâncime) a reprezentat primul semnal de alarmă cu privire la vulnerabilitatea seismică a clădirilor din București. Atunci, Blocul Carlton, construit în 1936, s-a prăbușit complet. Multe alte clădiri au fost avariate, nefiind ulterior consolidate corespunzător; o parte din acestea (precum blocurile Scala, Casata, Belvedere sau Wilson) s-au prăbușit la cutremurul din 4 martie 1977. Multe alte clădiri vulnerabile rămân. Vino alături de noi în centrul Bucureștiului, pe 13 noiembrie 2022, pentru a descoperi ce s-a întâmplat în timpul cutremurelor din 1940 și 1977, ce a dus la prăbușirea atâtor clădiri, ce s-a învățat după cutremur și ce se face (sau nu) pentru reducerea riscului seismic. Și de asemenea: ce ar trebui să faci tu pentru a fi mai rezilient la dezastre. Pentru înscriere, intră pe https://forms.gle/wATVZiAiDg6Lojhd6

Astăzi este Ziua Exercițiului Internațional de Pregătire la Cutremur „ShakeOut”! La ora 10:20 preferabil, amintește-ți că un cutremur ar putea avea loc oricând și exersează tehnica DROP, COVER and HOLD.
 
Pe https://www.shakeout.org/ găsești foarte multe resurse care îți dau recomandări clare cu privire la ce ar trebui să faci pentru a fi mai #pregatitlacutremur. De asemenea, te poți și înscrie oficial ca participant la exercițiu - în prezent sunt 643 de participanți înscriși din România.
 
Drop Cover and Hold
 
Nu neglija resursele naționale: găsești aici o listă cu linkuri utile. Cu gândul și la acest exercițiu am actualizat informațiile de la ÎN AȘTEPTAREA URMĂTORULUI CUTREMUR MAJOR și ÎNAINTE, ÎN TIMPUL ȘI DUPĂ CUTREMUR.
În weekend-ul 21-22 mai 2022 vă invităm la expoziția MOBEE și la turul ghidat „Bucureștii și cutremurele", organizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, în cadrul Info Point-ului de pregătire în caz de cutremur de la parterul blocului Magheru One (bd. Magheru, nr.1).
 Colaj 4MagheruOne
 

În perioada 28 – 30 aprilie 2022, în cadrul Conferinței Națională a Comunității „Educație pentru Știință”, ediția a IV-a, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului va deschide pentru vizitare expoziția MOBEE, în holul central - Universitatea ”Stefan cel Mare”, Suceava, după următorul program:

- Joi 28 aprilie - 15-18

- Vineri 29 aprilie - 9-13 / 15-18

- Sâmbătă 30 aprilie - 9-13 / 15-18

 mobee

La 45 de ani de la cutremurul din 1977, care a provocat cele mai mari pagube seismice din istoria României, INCDFP lansează un documentar care spune povestea acestuia și a consecințelor sale. Documentarul apelează inclusiv la informații mai puțin știute, identificate în urma scanării documentelor reprezentative despre cutremure în cadrul Proiectului Pre-Quake.

Pentru că lecțiile cutremurului nu au fost pe deplin învățate, iar nivelul actual al riscului seismic din București (dar nu numai) este foarte mare, ținem să vă prezentăm și dovezi integrate în cadrul aplicației webGIS "Riscul seismic al Bucurestiului". O puteți vedea aici:

Varianta 2D

Varianta 3D

Detalii despre aplicație aici.

Pe 4 martie 1977, la ora 21:21 într-o seară de vineri, un cutremur cu o magnitudine Mw de 7,4 a avut loc în zona Vrancea, la o adâncime de 94 km. Pagubele provocate de acest seism au fost cele mai mari din istoria României - 1578 de persoane pierzându-și viața, dintre care 90% în București.
 
La 45 de ani de la acest cutremur, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), alături de partenerii săi (printre care Academia Oamenilor de Știință din România - AOSR, Rezistența Urbană, Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri - AICPS), propune două evenimente publice ce au scopul de a rememora ce s-a întâmplat în 1977 și evidenția lecțiile seismului:
  1. 45 de ani de la cutremurul din 1977. Lecții învățate?! (eveniment online, 3 martie 2022, 18:00 - 20:00), în cadrul căruia vă vom arăta în premieră minidocumentarul „Cutremurul vrâncean din 4 martie 1977” și aplicația webGIS „Riscul seismic al Bucureștiului” - detalii pe infp.ro și în evenimentul de pe Facebook
  2. Turul ghidat „Bucureștii și cutremurele” (4 și 5 martie 2022, 15:00 - 17:30) - detalii pe infp.ro și în evenimentul de pe Facebook

 

Vă invităm să luați parte la aceste evenimente. De asemenea, vă suntem recunoscători și pentru promovarea evenimentelor.
Puteți găsi pe site-ul MOBEE (la rezoluție mare) ceva nou: Infografice pentru cutremurele din 1940 și 1977 - incluzând:
- fotografii ale efectelor acestor cutremure
- hărți cu intensitățile
- o descriere pe scurt, cu referințe pentru informațiile citate.
 
Pe 24 și 25 septembrie 2021, către lăsarea întunericului, știința iese, prin intermediul cercetătorilor, atât în stradă cât și pe internet - cu ocazia Nopții Cercetătorilor Europeni. Așa cum v-am obișnuit, INFP este parte activă a evenimentelor dedicate acestei idei, inclusiv prin MOBEE. Pe noi ne veți putea găsi în mod fizic, alături de partenerii consorțiului ReCoN-nect, în mai multe locații printre care:
 
BUCUREȘTI, pe 24 septembrie 2021 (https://scicommtoolbox.ro/activitati/noaptea-cercetatorilor-bucuresti sau https://fb.me/e/1jqSwSBS7), la Muzeul Național de Geologie - 14:00 - 22:00, curtea exterioară. Un preview a ce puteți vedea: https://www.youtube.com/watch?v=UaHfau6wPnw&list=TLGGI9aONpGd7XkyMzA5MjAyMQ
TIMIȘOARA, pe 24 și 25 septembrie 2021 (https://scicommtoolbox.ro/activitati/noaptea-cercetatorilor-timisoara sau https://fb.me/e/1UPfPzVvk), la Observatorul Seismologic, Str. Glad 59
MĂGURELE (Ilfov), pe 25 septembrie 2021 (https://scicommtoolbox.ro/activitati/noaptea-cercetatorilor-magurele sau https://fb.me/e/1tNQtYnvB), în Piața Centrală

Gândurile dumneavoastră plutesc în spațiu, dar sunteți și cu picioarele pe Pământ? Atunci AstroFest este festivalul la care trebuie să mergeți. După o pauză de 1 an, acesta revine și va avea loc pe 23 și 24 iulie 2021, în Parcul Crângași din București, de la ora 17:00 până la 23:00.

ASTROFEST2021 jpg 1 696x975

Cutremurul de pe 10 noiembrie 1940 din zona Vrancea a reprezentat un prim semnal de alarmă cu privire la vulnerabilitatea seismică a clădirilor din România. El a fost cel mai puternic din secolul XX din România (magnitudine-moment 7.7, adâncime de 150 km, ora producerii 03:39 duminica), ducând la:

  • aproximativ 593 morți și 1271 răniți la nivel național, din care 140 morți și 300 de răniți în București la prăbușirea blocului Carlton;
  • prima prăbușire din Europa a unui bloc înalt din beton armat - Blocul Carlton din București (finalizat în 1936);
  • avarierea unui număr mare de clădiri din apropierea epicentrului (în Panciu, Mărășești, Focșani, Bârlad, Adjud de exemplu).
De asemenea, acest cutremur a avariat sever multe clădiri înalte din București care, nefiind reparate corespunzător, s-au prăbușit la cutremurul din 1977 (exemple: Blocul Casata sau Scala).
 
Lecțiile cutremurului din 1940 au fost parțial uitate.  Pentru a vi le reaminti, vă invităm să citiți importanta lucrare scrisă de Aurel Beleș în 1941 cu privire la efectele cutremurului din 1940: „Cutremurul și construcțiile”, disponibilă pe site-ul proiectului nostru partener - Pre-Quake, dar și să consultați pagina dedicată de pe MOBEE. Și de asemenea vă reamintim că nu trebuie să amânați efortul de pregătire la cutremur, din moment ce acesta este inevitabil și impredictibil pentru zona Vrancea, dar și pentru alte zone crustale. Site-ul MOBEE vă stă la dispoziție cu multe resurse utile în acest efort.

În perioada 26 februarie - 4 martie 2020 are loc seria de evenimente dedicate Zilelor Protecției Civile, în cadrul cărora veți putea vedea și expoziția noastră, la Biblioteca Națională a României, precum și lua parte la Turul Ghidat „Bucureștii și Cutremurele” (pe 28, 29 februarie și 4 martie, începând cu ora 17:00, cu plecare din Piața Universității).

Download PDF

Pe 25 Mai 2019 vă invităm la ParkLake Shopping Center (București) pentru a lua parte la Astrofest. Vom fi și noi acolo, atât cu macheta 3D a Globului, proaspăt pictată, cât și cu aplicațiile interactive MOBEE și noi aplicații cu privire la Misiunea InSight Mars, în cadrul căruia un seismometru a fost amplasat în premieră pe Planeta Marte.

Astrofest

Pe 4 martie 2019 se împlinesc 42 de ani de la cutremurul din 1977, care a produs cele mai mari pagube pe teritoriul României. Nu dorim ca acea zi să fie uitată, dar la fel de mult nu dorim ca ea să se repete.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) vă invită, alături de co-organizatori și parteneri, să participați la o serie de evenimente dedicate conștientizării și măsurilor concrete de reducere a riscului seismic din România, sub egida: O zi despre cutremure: perspective de reducere a riscului seismic.

Expoziția Mobilă despre Cutremure va putea fi vizitată la Biblioteca Națională a României, în perioada 4 - 15 martie 2019!

Mai multe detalii aici și pe pagina de Facebook a evenimentului.

O zi despre cutremure short