Știri
Turul ghidat Bucureștii și Cutremurele - 4 și 5 martie 2023
Cutremurul vrâncean din 4 martie 1977 (magnitudine 7,4 Mw, 94 km adâncime) a provocat cele mai mari pierderi seismice din istoria României. 90% dintre victime au fost în București, în principal din cauza prăbușirii parțiale sau totale a 32 de clădiri. Unde erau acestea? De ce s-au prăbușit? Ce schimbări a produs cutremurul? Orașul este în continuare plin de clădiri vulnerabile seismic - le vom vedea pe câteva dintre ele. Ce soluții există pentru punerea acestora în siguranță? Cât de mare este nivelul actual al riscului seismic și ce se face sau nu pentru reducerea acestuia? Ce învățăm de pe urma cutremurelor recente din Turcia sau din zona Târgu Jiu?
Alătură-te unui tur special, pentru a primi răspunsuri pertinente la aceste întrebări, a vedea orașul dintr-o nouă perspectivă și a fi mai #pregatitlacutremur.
Cutremurul vrâncean din 10 noiembrie 1940 (magnitudine 7,7 Mw, 150 km adâncime) a reprezentat primul semnal de alarmă cu privire la vulnerabilitatea seismică a clădirilor din București. Atunci, Blocul Carlton, construit în 1936, s-a prăbușit complet. Multe alte clădiri au fost avariate, nefiind ulterior consolidate corespunzător; o parte din acestea (precum blocurile Scala, Casata, Belvedere sau Wilson) s-au prăbușit la cutremurul din 4 martie 1977. Multe alte clădiri vulnerabile rămân. Vino alături de noi în centrul Bucureștiului, pe 13 noiembrie 2022, pentru a descoperi ce s-a întâmplat în timpul cutremurelor din 1940 și 1977, ce a dus la prăbușirea atâtor clădiri, ce s-a învățat după cutremur și ce se face (sau nu) pentru reducerea riscului seismic. Și de asemenea: ce ar trebui să faci tu pentru a fi mai rezilient la dezastre. Pentru înscriere, intră pe https://forms.gle/wATVZiAiDg6Lojhd6
În perioada 28 – 30 aprilie 2022, în cadrul Conferinței Națională a Comunității „Educație pentru Știință”, ediția a IV-a, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului va deschide pentru vizitare expoziția MOBEE, în holul central - Universitatea ”Stefan cel Mare”, Suceava, după următorul program:
- Joi 28 aprilie - 15-18
- Vineri 29 aprilie - 9-13 / 15-18
- Sâmbătă 30 aprilie - 9-13 / 15-18
La 45 de ani de la cutremurul din 1977, care a provocat cele mai mari pagube seismice din istoria României, INCDFP lansează un documentar care spune povestea acestuia și a consecințelor sale. Documentarul apelează inclusiv la informații mai puțin știute, identificate în urma scanării documentelor reprezentative despre cutremure în cadrul Proiectului Pre-Quake.
Pentru că lecțiile cutremurului nu au fost pe deplin învățate, iar nivelul actual al riscului seismic din București (dar nu numai) este foarte mare, ținem să vă prezentăm și dovezi integrate în cadrul aplicației webGIS "Riscul seismic al Bucurestiului". O puteți vedea aici:
Detalii despre aplicație aici.
- 45 de ani de la cutremurul din 1977. Lecții învățate?! (eveniment online, 3 martie 2022, 18:00 - 20:00), în cadrul căruia vă vom arăta în premieră minidocumentarul „Cutremurul vrâncean din 4 martie 1977” și aplicația webGIS „Riscul seismic al Bucureștiului” - detalii pe infp.ro și în evenimentul de pe Facebook
- Turul ghidat „Bucureștii și cutremurele” (4 și 5 martie 2022, 15:00 - 17:30) - detalii pe infp.ro și în evenimentul de pe Facebook
Gândurile dumneavoastră plutesc în spațiu, dar sunteți și cu picioarele pe Pământ? Atunci AstroFest este festivalul la care trebuie să mergeți. După o pauză de 1 an, acesta revine și va avea loc pe 23 și 24 iulie 2021, în Parcul Crângași din București, de la ora 17:00 până la 23:00.
Cutremurul de pe 10 noiembrie 1940 din zona Vrancea a reprezentat un prim semnal de alarmă cu privire la vulnerabilitatea seismică a clădirilor din România. El a fost cel mai puternic din secolul XX din România (magnitudine-moment 7.7, adâncime de 150 km, ora producerii 03:39 duminica), ducând la:
- aproximativ 593 morți și 1271 răniți la nivel național, din care 140 morți și 300 de răniți în București la prăbușirea blocului Carlton;
- prima prăbușire din Europa a unui bloc înalt din beton armat - Blocul Carlton din București (finalizat în 1936);
- avarierea unui număr mare de clădiri din apropierea epicentrului (în Panciu, Mărășești, Focșani, Bârlad, Adjud de exemplu).
În perioada 26 februarie - 4 martie 2020 are loc seria de evenimente dedicate Zilelor Protecției Civile, în cadrul cărora veți putea vedea și expoziția noastră, la Biblioteca Națională a României, precum și lua parte la Turul Ghidat „Bucureștii și Cutremurele” (pe 28, 29 februarie și 4 martie, începând cu ora 17:00, cu plecare din Piața Universității).
Pe 25 Mai 2019 vă invităm la ParkLake Shopping Center (București) pentru a lua parte la Astrofest. Vom fi și noi acolo, atât cu macheta 3D a Globului, proaspăt pictată, cât și cu aplicațiile interactive MOBEE și noi aplicații cu privire la Misiunea InSight Mars, în cadrul căruia un seismometru a fost amplasat în premieră pe Planeta Marte.
Pe 4 martie 2019 se împlinesc 42 de ani de la cutremurul din 1977, care a produs cele mai mari pagube pe teritoriul României. Nu dorim ca acea zi să fie uitată, dar la fel de mult nu dorim ca ea să se repete.
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) vă invită, alături de co-organizatori și parteneri, să participați la o serie de evenimente dedicate conștientizării și măsurilor concrete de reducere a riscului seismic din România, sub egida: O zi despre cutremure: perspective de reducere a riscului seismic.
Expoziția Mobilă despre Cutremure va putea fi vizitată la Biblioteca Națională a României, în perioada 4 - 15 martie 2019!
Mai multe detalii aici și pe pagina de Facebook a evenimentului.
Pagina 1 din 2