După prima lună de completare a chestionarului MOBEE se conturează deja ce trebuie să facem pentru a veni în întâmpinarea așteptărilor publicului.
Orice soluție trebuie să se potrivească unei nevoi. În cazul MOBEE, nevoia este cea de informare a publicului larg asupra CUTREMURELOR și efectelor provocate, dar și de cunoaștere a modului în care putem să ne protejăm înainte și să ne comportăm după un astfel de dezastru natural! De aceea un prim pas în proiectul nostru a fost de a certifica această nevoie, dând astfel un sens demersului nostru.
Timp de 1 lună de zile am distribuit un chestionar online prin intermediul canalelor media (Facebook, paginii de internet) și a rețelei proiectului ROEDUSEIS (www.roeduseis.ro). La acest chestionar au răspuns 456 de persoane cu vârstele cuprinse între 7 şi +50 ani, din 28 judeţe din România precum şi câțiva din afara ţării.
Importanţa necesităţii de informare a publicului din România privind cutremurele a fost considerată „foarte importantă” în proporţie de 64,3%, şi „importantă” în proporţie de 33,0%.
Întrebaţi cum evaluează informarea publicului cu privire la cutremure, persoanele chestionate au considerat a fi „slabă” (43,1%) şi „medie” (45,7%).
Respondenţii consideră o expoziţie mobilă despre cutremure un lucru util în România, procentul cu răspuns pozitiv la această întrebare fiind suficient cât să pornim cu încredere la drum: 85,6%. Totodată 88,6% dintre respondenţi au declarat că ar accesa o platformă online cu informaţii şi activităţi pe tema cutremurelor.
În ceea ce privește modalitățile de informare în cadrul expoziției se remarcă ideea ca activitatea legată de cutremure să nu se limiteze la aspecte teoretice, să abordeze și aspecte practice, într-un mod interactiv. Activitățile menționate includ proiecții, filmulețe, jocuri interactive pe computer, postere, grafice, pliante, broșuri informaționale, imagini, prezentări teoretice și activități interactive susținute de experți.
O importanță mare o are și locul de desfășurarea al unei astfel de expozitii, respondenții optând pentru școală/liceu, loc public (ex. parc), muzee, ca fiind locații potrivite pentru un astfel de eveniment.
Tot prin intermediul chestionarului am aflat și care ar fi durata optimă considerată pentru un tur de expoziție. 49,3% au considerat 30 de minute a fi suficiente pentru acest lucru și doar 25,3% de 1 oră.
Un procent de 54,2% dintre respondenți consideră că această expoziție trebuie folosită ca instrument în activitățile educative.
Pentru a vedea dacă respondenții sunt familiarizați cu muzeele și în special cu cele care găzduiesc expoziții de știință a fost pusă întrebarea dacă au vizitat vreodată un muzeu al științei. 48,5% au răspuns DA la această întrebare, însă 41,5% au admis că nu au vizitat niciodată o astfel de locație.
Exemplele date de cei care au răspuns cu DA sunt dintre cele mai diverse, permitându-ne să identificăm reperele respondenților pe acest subiect: Muzeul „Grigore Antipa”, Muzeul de Geologie al României, Muzee de Știință precum cel de la Iași, Suceava dar au fost menționate și muzee din străinătate precum Muzeul de Științe Naturale-Viena, NEMO-Amsterdam, Cité des Sciences et de l'industrie – Paris sau Muzeul de Științe-Stockholm. Răspunsurile dovedesc interesul respondenților pentru astfel de locații și implicit dorința de informare.
Întrebați cât de importantă este cunoașterea și aplicarea regulilor de comportare la cutremur, un procent de 83,5% consideră că dacă oamenii ar fi corect informați de către experți ar reuși să minimizeze efectele unui cutremur asupra vieții lor și familiei.
Pentru a scoate în evidență importanța și necesitatea unei astfel de expoziții precum MOBEE vom da ca exemplu câteva din răspunsurile pesoanelor chestionate:
- “Lumea este foarte panicată din lipsa cunoașterii și a informațiilor”
- “În timpul unui astfel de fenomen se instaurează haosul; dacă s-ar cunoaște mai bine regulile de comportament s-ar putea evita adevărate dezastre”
- ”Este nevoie de o conștientizare mult mai profundă a efectelor cutremurelor pentru a minimiza efectele dezastruoase asupra vieții și proprietății”
- “Evident că dacă ești informat CORECT știi ce să faci ca să eviți cât se poate din consecințe”
Informațiile colectate prin această analiză de nevoi vor fi folosite cu scopul de a optimiza Planul de Implementare și de a maximiza impactul activităților şi rezultatelor proiectului. Dat fiind timpul relativ scurt de derulare al acestei activități și importanța răspunsurilor pentru optimizarea acțiunilor viitoare, o variantă simplificată a chestionarului a fost afișată în continuare și pe pagina de internet a proiectului, răspunsurile urmând a se centraliza periodic.