Cutremurul de pe 10 noiembrie 1940 din zona Vrancea a reprezentat un prim semnal de alarmă cu privire la vulnerabilitatea seismică a clădirilor din România. El a fost cel mai puternic din secolul XX din România (magnitudine-moment 7.7, adâncime de 150 km, ora producerii 03:39 duminica), ducând la:

  • aproximativ 593 morți și 1271 răniți la nivel național, din care 140 morți și 300 de răniți în București la prăbușirea blocului Carlton;
  • prima prăbușire din Europa a unui bloc înalt din beton armat - Blocul Carlton din București (finalizat în 1936);
  • avarierea unui număr mare de clădiri din apropierea epicentrului (în Panciu, Mărășești, Focșani, Bârlad, Adjud de exemplu).
De asemenea, acest cutremur a avariat sever multe clădiri înalte din București care, nefiind reparate corespunzător, s-au prăbușit la cutremurul din 1977 (exemple: Blocul Casata sau Scala).
 
Lecțiile cutremurului din 1940 au fost parțial uitate.  Pentru a vi le reaminti, vă invităm să citiți importanta lucrare scrisă de Aurel Beleș în 1941 cu privire la efectele cutremurului din 1940: „Cutremurul și construcțiile”, disponibilă pe site-ul proiectului nostru partener - Pre-Quake, dar și să consultați pagina dedicată de pe MOBEE. Și de asemenea vă reamintim că nu trebuie să amânați efortul de pregătire la cutremur, din moment ce acesta este inevitabil și impredictibil pentru zona Vrancea, dar și pentru alte zone crustale. Site-ul MOBEE vă stă la dispoziție cu multe resurse utile în acest efort.

 De asemenea, o galerie foto a efectelor acestui cutremur poate fi găsită aici.