Interviu cu directorul proiectului, dl. Dragoş Tătaru
Prima știre, primul interviu. Pentru că știe cel mai bine ce presupune noul proiect MOBEE – Expoziția Mobilă despre Cutremure, am ținut să adresăm câteva întrebări de interes general directorului acestuia, Dr. Ing. Dragoș Tătaru, cercetător științific în cadrul Institutului Național de Cercetare - dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Iată ce ne-a răspuns:
Întrebare: “Expozitie Mobila despre cutremure” …. este nevoie de asa ceva in Romania?
R: Desigur ca este nevoie. A fost, este si va fi vesnic necesar si util un astfel de canal de informare intr-o zona seismica precum Romania…si nu numai! Desi seismele sunt zilnic prezente in vietile romanilor, cutremurele majore se produc destul de rar incat urmarile lor sunt adesea uitate sau chiar neexperimentate de-a lungul unei generatii!
Întrebare: Cum a aparut idea?
R: De cativa ani am fost implicat in ceea denumim intr-un limbaj formal “activitati de informare, educare si diseminare” a activitatilor si rezultatelor cercetarii catre diferite grupuri tinta. Acestea sunt adresate in special elevilor, studentilor, profesorilor dar si publicului larg. INCDFP a initiat si participat la acest gen de actiuni, insa intotdeauna am simtit ca se poate mai mult decat am oferit, ca putem sa ne adaptam discursul, actiunile si sa le dam forme din ce in ce mai eficiente, atragatoare, pentru ca informatia sa ajunga cu adevarat acolo unde se doreste iar societatea sa beneficieze inca o data de ceea ce cercetarea ii poate oferi - in esenta cunoastere!
Întrebare: Puteti sa ne dati un exemplu mai clar al acestor noi moduri de prezentare a informatiei?
R: Sa incepem cu ceea ce incercam sa transmitem prin intermediul paginii de internet oficiale a Institutului (www.infp.ro); s-a trecut recent de la o versiune in care informatiile despre cutremure se rezumau la o lista cu evenimentele si parametrii caracteristici, la care se adaugau desigur informatiile specializate, greu accesibile publicului larg, la o versiune in care fiecare utilizator poate gasi usor o informatie despre ce este un cutremur, care sunt zonele seismice din Romania, unde si cate astfel de evenimente se produc!
Întrebare: Sa intelegem ca acesta a fost inceputul unei noi abordari?
R: Poate nu inceputul, dar in mod cert face parte din planul nostru de a deveni mult mai vizibili si mai prezenti in folosul societatii. Dar cum internetul nu este accesibil oricui, si mai mult de atat ramane un spatiu virtual, deci indepartat, am incercat sa oferim posibilitatea elevilor, studentilor si altor grupuri organizate sa viziteze si sa se informeze despre cutremure direct de la sursa, adica la sediul nostru, Comandamentul INFP sau „locul unde se prind cutremurele” cum ne-a spus un elev in vizita.
Întrebare: Si exista interes?
R: Destul de mult, mai ales in perioadele de derulare a unor evenimente precum „Scoala Altfel” sau „Ziua Pamantului”, dar nu numai. Am continuat cu o intiativa in derulare care vizeaza direct scolile, elevii si profesorii de la nivelul preuniversitar, proiect intitulat Reteaua Seismica Educationala din Romania (ROEDUSEIS).
Întrebare: Prin noul proiect – MOBEE, intelegem ca vreti sa deschideti un muzeu al cutremurelor?
Ideea suna ambitios; deocamdata ne propunem intr-o prima faza realizarea unei expozitii modulare pe care sa o transportam, gazduim si promovam in muzee deja existente si doritoare, analizand ulterior impactul si necesitatea dezvoltarii la o scara si mai mare. Prin proiectul MOBEE, finantat de catre MEN prin UEFISCDI, vom realiza aceasta expozitie si o vom deschide publicului larg incepand cu ianuarie 2016. Intrarea va fi, desigur, gratuita pe durata proiectului, urmand sa vedem ulterior daca este sau nu necesara introducerea unei taxe modice de intrare. Noi speram sa nu fie nevoie.
Întrebare: Pe scurt, ce va contine expozitia? Cutremure?
R: Glumeata intrebare, dar raspunsul chiar poate fi DA – fiind vorba desigur despre cutremure simulate la o scara mica, cu ajutorul unei mese vibrante utilizate pentru testarea rezistentei machetelor experimentale ale cladirilor. In primul rand expozitia este gandita ca un circuit ce va oferi vizitatorului sansa de a intelege din ce cauza si unde se produc cutremurele, cum si cu ce le putem inregistra si masura si care sunt efectele acestora asupra mediului si cladirilor.
Întrebare: Multe lucruri intr-o singura expozitie! Ce anume v-ati gandit sa folositi pentru a va tine vizitatorii conectati, si despre ce grupuri tinta vorbim?
R: In mod cert elevii si studentii, chiar de la cele mai fragede varste, dar si adultii; in concluzie ne vom adresa tuturor celor ce doresc sa afle mai multe despre cutremure! Cat despre a-i tine conectati, nu cred ca va fi greu avand in vedere subiectul, dar si tehnicilor moderne de punere in evidenta a conceptelor mentionate. Proiectul va fi derulat in parteneriat cu Universitatea de Arte ce va fi insarcinata cu construirea unor machete, unele din ele la scara larga precum cea a Pamantului si a altor elemente de context si Siveco SA, care va dezvolta toate tehnologiile digitale, aplicatii interactive, jocuri si multe alte surprize.
Întrebare: Mai multe detalii?
R: Cand va fi cazul; anul acesta vom lasa se se vada doar ca prin gaura cheii. Vom imbunatati constant pagina noastra de internet (www.mobee.info) si vom adauga suficiente informatii cat sa mentinem interesul publicului larg. De asemenea asteptam sa fiti prietenii nostri si pe Facebook.